Moment geduld...

Veilig entree

zwembad

Het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam wordt gebouwd op de fundering van het oude zwembad Charlois. De historische waarde van het gebouw blijft behouden. Neveneffect is dat de entree op de begane grond niet direct toegang geeft tot het zwembad op de eerste verdieping en er nauwelijks toezicht is.

Probleem

Als onderdeel van het project Hart van Zuid, wordt het zwembad op het Zuidplein vervangen. Het nieuwe zwembad wordt gebouwd op de fundatie en achter de gevel van het voormalige deelgemeentekantoor Charlois en zal als eerste 50-meterbad in Rotterdam, een sportieve trekpleister worden. Het zwembad wordt eind januari 2018 officieel in gebruik genomen. De integratie van de bestaande structuur zorgt voor het behoud van een gebouw met historische waarde. Een neveneffect is dat de entree van het gebouw op de begane grond niet direct toegang geeft tot het zwembad op de eerste verdieping. In de ingangshal is er daardoor nauwelijks toezicht en kan er ongewenst gedrag plaats vinden.

 

Doel
Het doel van BIGR is te adviseren over de mogelijkheden om ongewenst gedrag in de entree van het gebouw te minimaliseren en tegelijkertijd een fijne uitstraling te creëren voor alle bezoekers door middel van structurele en visuele veranderingen in de hal.

 

Onderzoek
Door de urgentie van de aanvraag – de bouw van het zwembad is bijna voltooid - heeft BIG’R zich bij deze casus beperkt tot literatuuronderzoek en advies op maat. De voornaamste bron op het gebied van asociaal gedrag in publieke ruimtes is het boek Defensible Space van Oscar Newman.[1] Hierin worden factoren gepresenteerd die het gebruik van een publieke ruimte kunnen reguleren. Zoals natuurlijke surveillance, de zichtbaarheid van de ruimte voor potentiële ooggetuigen (toezichthouders), een constante doorstroom en een fysieke en symbolische grens tussen private en publieke ruimte. Door middel van deze vier criteria kan een ruimte gewenst gedrag bevorderen.

 

Voortgang
Er is locatie onderzoek verricht en tijdens een bijeenkomst met betrokkenen (o.a. architect, exploitanten, gebiedsmanager Charlois en projectteam) zijn alle knelpunten in kaart gebracht. BIG'R is vervolgens tijdens een brainstorm op basis van de EAST methodiek tot verschillende interventies gekomen. De rapportage is inmiddels afgerond en het advies is gepresenteerd aan de indieners

 

Resultaat
Het projectteam Zwembadcentrum Rotterdam heeft het advies met enthousiasme ontvangen en de voorstellen uit het rapport grotendeels overgenomen. Zo wordt de liftschacht en onderdelen van de ingang volledig van glas gemaakt om de zichtbaarheid en daarmee de natuurlijke surveillance in de hal te vergroten. Daarnaast wordt de mogelijkheid van een service balie in de hal sterk overwogen. Ten slotte wordt door middel van een print op de muur, licht en geluid een atmosfeer gecreëerd die uitnodigend is voor zwembad bezoekers en die tegelijkertijd een doorstroom naar de eerste verdieping bevordert.

‘We zijn erg te spreken over de inzet van BIGR. Er werd snel geschakeld en daardoor kwam theorie en praktijk goed samen. We hebben veel van de aanbevelingen direct kunnen overnemen en het zwembad een open entree krijgt. We hadden de expertise van BIGR best eerder in het proces willen en kunnen inzetten. Een mooi gegeven voor een volgend project. ’, aldus Wim Reinierse. Projectleider John Dolfs vult aan: ‘het was fijne samenwerking en mooi dat we snel vanuit gedragstheorie hebben kunnen opschakelen naar praktisch toepasbare maatregelen.’

[1] Newman, O. (1977). Defensible space. London: Architectural Press.