Moment geduld...

wat zijn

nudges

Nudge

stoot(je),

duwtje in de goede richting

 

Nudging is een duwtje geven in de goede richting door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken, zonder mensen daarbij in hun vrijheden te beperken.

NUDGE KAUWGOM

Door het project ‘De Nieuwe Binnenweg Kleurt’ moeten Rotterdammers er bewust van worden hoeveel kauwgom er op straat ligt. Het idee om platgetrapte kauwgom om te toveren tot kunst is naar het voorbeeld van de Britse kunstenaar Ben Wilson.

Vetbergen in Londen

Je weet niet wat je ziet. Gedumpt vet in de rioleringen van Londen zorgt voor monsterbergen vet, de zogenaamde 'vetbergen'.

The fun theory

Pianotrap

Economische theorieën stellen dat standaard de mens kiest met optimale resultaten als gevolg. Waarom blijft het maken van gezonde keuzes dan zo'n grote uitdaging?

THE FUN THEORY

Sprekende vuilnisbak

Zwerfafval is een irritant groot probleem. Kunnen we dit oplossen met gedragsbeïnvloeding? Zo ja, hoe dan?

DE ENE NUDGE IS DE ANDERE NIET

NUDGING

MAG DAT WEL?

Lange tijd is gediscussieerd bij overheden of het inzetten van gedragswetenschap toegestaan is bij het beïnvloeden van burgers. In de commerciële sector wordt deze kennis al jarenlang ingezet om de keuzes van consumenten te beïnvloeden via technieken uit de verkoop en reclame.

NUDGE ENERGIEVERBRUIK

Nudging kan ook worden ingezet om energieverbruik bij huishoudens te verminderen.

HOE GEVOELIG VOOR GEDRAGSVERANDERING BEN JIJ?

NUDGE TRANSPORT

De transportsector is verantwoordelijk voor 30% van de huishoudelijke uitstoot van CO2 in Europa, stelt European Environment Agency.

NUDGE TANDARTS

In 2014 heeft de universiteit van Copenhagen een onderzoek gedaan naar het effect van reminderberichten op orale gezondheid.

lopende

projecten

NUDGE ROKEN

The department of Psychology in London heeft in 2014 de effecten van sigaretverpakkingen onderzocht op gezondheidswaarschuwingen.

LITERATUUR

OVERZICHT

Thaler, R, Sunstein, CR. (2009) Nudge. Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart.

 

Ridder de, D. (2014) Nudging for beginners. A shortlist of issues in urgent need of research. 

 

Marteau, TM, Hollands, GJ, Fletcher, CP. (2012) Changing human behavior to prevent disease: The importance of targeting automatic processes.

INGEZONDEN

OLIFANTEN