Moment geduld...

AFVAL

TIJDENS

CORONA

HOE KAN

BIG'R DIT

VERBETEREN?

Fietsen

Overlast

Kan big'r

dit gedrag

veranderen?

Communicatie

over

afval

Hoe kan

BIG'R dit

verbeteren?

Gevaarlijke

belemmeringen

Kan big'r

dit gedrag

voorkomen?

wachttijden

kantoorliften

in De Rotterdam

Kan big'r

dit gedrag

veranderen?

LEVER

VET

IN

HOE KAN

BIG'R DIT

STIMULEREN?

WASBARE

LUIERS

HOE KAN

BIG'R DIT

STIMULEREN?

PROJECT BIG'R

Het project BIG’R startte in 2017 met als einddatum 1 januari 2021. BIG’R is een samenwerking tussen gemeente en de Erasmus universiteit en komt voort uit de gevoelde noodzaak aan wetenschappelijk onderbouwd gemeentebeleid. De visie van de gemeente is ze moet kunnen steunen op wetenschappelijke kennis en onderzoek. Gebruik van de nieuwste inzichten bij het aangaan van de vele uitdagingen waar Rotterdam mee worstelt, versterkt een effectief beleid. Het resultaat van deze samenwerking blijft op deze website beschikbaar. Lessen en aanbevelingen van 4 jaar BIG’R worden in bestaande projecten en programma’s geborgd.

Rotterdam is een geweldige stad om in te leven, te wonen en te werken. Als beleidsmakers en wetenschappers hebben we een groot hart voor onze stad.

Met en voor de burgers willen we met bewezen inzichten vanuit de gedragswetenschap het gedrag van Rotterdammers positief stimuleren voor een gezonder en levenskrachtig Rotterdam.

BIG'R OP TELEVISIE

GEDRAG

IN CORONATIJD

Bij EenVandaag lichtte op 16 mei 2020 hoogleraar Semiha Denktaş | BIG’R toe waarom het toepassen van nudging in coronatijd belangrijk is.

‘Om dit virus te lijf te gaan, moeten we ons gedrag aanpassen. Daar kunnen nudging en andere inzichten heel goed bij helpen. Bijvoorbeeld door heel duidelijk te communiceren dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden. Ook nu is het belangrijk dat je het mensen zo makkelijk mogelijk maakt’, zegt Denktaş. ‘Pijlen op de vloer of andere geheugensteuntjes om afstand van elkaar te houden, werken in dit geval.’ Vanuit publiekslocatie Centrum van de gemeente Rotterdam laat zij zien hoe dit in de praktijk eruit ziet.

 

Evaluatie BIG'R

BIG’R laat zien hoe gedragskennis bijdraagt aan het oplossen maatschappelijke vraagstukken. Met BIG’R werd een unieke Rotterdamse aanpak ontwikkeld. De evaluatie van deze samenwerking is onlangs verschenen.

MENSELIJK GEDRAG IN CORONATIJD

Maak gedrag Easy, Attractive, Social en Timely: gedragsinzichten in Rotterdam gedurende de coronacrisis. Lees nu het essay van BIG'R in Binnenlands Bestuur.

WEBINAR

De gedragswetenschappers van BIG'R, dr. Inge Merkelbach en Malte Dewies Msc, delen hun actuele inzichten en koppelen dat aan communicatie tijdens de coronacrisis. Kijk nu de webinar: VERANDER MENSELIJK GEDRAG TIJDENS DE CORONACRISIS.

STUREN OP GEDRAG MET DUWTJES

Debat over Rotterdamse zetjes

Hoe ver mag de overheid gaan in ongemerkte beïnvloeding? Op 15 maart 2018 stond deze vraag centraal tijdens een energiek debat in de prachtige collegezaal van het Erasmus University College.

Nudging

sturen op gedrag

De cursus Nudging: sturen op gedrag is in november 2019 van start gegaan op de Erasmus Universiteit. De eerste dag was een succes. 17 deelnemers luisterden eerst naar een interactief college door prof. dr. Semiha Denktaş over de beginselen van gedragsinzichten. Daarna werd zelf aan de slag gegaan met eigen casuïstiek onder begeleiding van deskundigen uit de praktijk. Er volgen nog 3 bijeenkomsten.

NIEUWTJES

World Bank vermeldt BIG’R

World Bank Group geeft in landenrapport een overzicht van 10 landen waarin diverse onderzoeksorganisaties bijdragen aan gedragsverandering. BIG'R wordt hierin vermeld.

 

Richard Thaler wint Nobelprijs voor Economie

Meer lezen

HEB JE HART VOOR ROTTERDAM? LEES DOOR

WAT DOET BIG'R

BIG Rotterdam staat voor Behavioural Insights Group Rotterdam, kortweg BIG'R. 

Het team bestaat uit gedragsonderzoekers, beleidsmakers en specialisten. Urgente aanmeldingen en dilemma's vanuit de gemeente Rotterdam pakken zij gezamenlijk aan. Met wetenschappelijk onderzoek en kleinschalige tests in de praktijk worden deze omgezet in effectiever gemeentebeleid.

Interview met pioniers

In magazine CDV van het Wetenschappelijk Bureau van CDA zijn Emile Goijvaerts en Semiha Denktaş geïnterviewd over BIG’R. Uit gedragswetenschappelijk onderzoek weten we nu dat mensen minder rationeel zijn dan gedacht, het is de verantwoording van de overheid om hier in de vormgeving van haar beleid rekening mee te houden.

BIG'R

OLIFANT

De olifant, het grootste dier van Afrika, staat in de gedragswetenschap metafoor voor een nudge. Vaak neergezet als moederolifant die haar jong een zetje vooruit geeft. De olifant is trots onderdeel van het beeldmerk van BIG Rotterdam.

GEDRAGSWETENSCHAP

IN ROTTERDAM

In 2008 verscheen het inmiddels beroemde boek Nudge. Wetenschappers Thaler & Sunstein vertalen technieken en inzichten uit de klassieke marketing en de gedragseconomie naar de publieke sector. Hierbij werd de term nudge geïntroduceerd. Een nudge is een zacht duwtje in de goede richting. Met Rotterdamse duwtjes werken we aan een beter Rotterdam.

 

Casussen

STAD

IN BALANS

Hoe het onderwijs een sleutelpositie speelt bij een stad in balans. Prof. dr. Semiha Denktaş en dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens, beide verbonden aan de Erasmus Universiteit, schreven een essay over de rol van onderwijs en het nudgen van ouderbetrokkenheid.

Ontmoet de wetenschap

Erasmus Universiteit Rotterdam vierde afgelopen jaar haar 21ste lustrum met als thema Science Meets City. In het Nhow Hotel lieten onderzoekers je zien hoe de stad hen op nieuwe ideeën brengt en vroegen ze het publiek om mee te denken. Want wetenschap maak je samen, is het uitgangspunt, met de stad als verbinding.

 

 

Behavioural Insight Group Rotterdam (BIG’R) werd getoond als een mooi voorbeeld hiervan.