Moment geduld...

wachttijden liften

in kantoorpand

De Rotterdam

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Overlast

Fietsen

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Frituurvet

verstopt

riolen

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Uitgaans-

geweld

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Gevaarlijke

belemmeringen

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Rotterdam is een geweldige stad om in te leven, te wonen en te werken. Als beleidsmakers en wetenschappers hebben we een groot hart voor onze stad.

Met en voor de burgers willen we met bewezen inzichten vanuit de gedragswetenschap het gedrag van Rotterdammers positief stimuleren voor een gezonder en levenskrachtig Rotterdam.

WAT DOET BIG ROTTERDAM

BIG Rotterdam staat voor Behavioural Insights Group Rotterdam, kortweg BIG 'R. 

Het team bestaat uit gedragsonderzoekers, beleidsmakers en specialisten. Urgente aanmeldingen en dilemma's vanuit de gemeente Rotterdam pakken zij gezamenlijk aan. Deze worden wetenschappelijk onderzocht, kleinschalig in de praktijk getest en omgezet in effectiever gemeentebeleid.

Ontmoet de wetenschap

De Erasmus Universiteit Rotterdam viert dit jaar haar 21ste lustrum met als thema Science Meets City. Op vrijdagavond 28 september organiseert de EUR in dit kader het wetenschapsfestival Science Hotel. Tijdens dit festival in het Nhow Hotel laten onderzoekers je zien hoe de stad hen op nieuwe ideeën brengt en vragen ze het publiek om mee te denken. Want wetenschap maak je samen, is het uitgangspunt, met de stad als verbinding.

 

Daar is de Behavioural Insight Group Rotterdam (BIG’R) een mooi voorbeeld van. Dit bijzondere team van onderzoekers, wetenschappers van de EUR en beleidsmakers van gemeente Rotterdam onderzoekt of issues en urgente problematiek in de stad kunnen worden opgelost of verbeterd door het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. Wil jij meer weten over nudging en de inzet van gedragswetenschappen voor de stad?

 

Kom dan naar het Science Hotel en maak kennis met onze collega’s van BIG’R en ontmoet ook andere onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een bijzondere avond vol wetenschap, kunst en muziek.

 

Datum: vrijdag 28 september
Tijd: 19.30 - 01.00 uur
Locatie: Nhow Hotel, Wilhelminakade 137, Rotterdam

 

Entree: gratis, wil je zeker zijn van een plek? Meld je dan hier snel aan.

Programma:  klik hier voor het volledige overzicht

 

NOTE: op zaterdag 29 september is BIG’R ook te vinden op Science Open, van 10.00 uur tot 16.00 uur in het Polak building, campus Woudestein.

 

interview met initiatiefnemers

In de zomereditie van het magazine CDV van het Wetenschappelijk Bureau van CDA zijn collega Emile Goijvaerts en Semiha Denktas geïnterviewd over de bijzondere samenwerking van BIG’R.

 

‘Nu wij uit gedragswetenschappelijk onderzoek weten dat mensen minder rationeel zijn dan we denken, is het de verantwoordelijkheid van de overheid om hier in de vormgeving van haar beleid rekening mee te houden.’Semiha en Emile zijn trots op het geen er nu al bereikt is: ‘In het begin is vooral geïnvesteerd in de relaties tussen wetenschappers en beleidsmakers en het vinden van common ground, een gemeenschappelijke taal en werkwijze. Dat heeft succes gehad. Elke collega zegt nu: “Ik ben iemand van big ’r, niet een ambtenaar of wetenschapper. Wat we delen is nieuwsgierigheid naar wetenschappelijke kennis omtrent gedrag. Onze missie is om met kennis van gedrag beleid te maken, op basis van gedragsexperimenten.

 

Het hele artikel lezen? Klik dan hier!

 

NO NUDGE, NO GLORY!

Debat over een Rotterdams duwtje

 

Hoe ver mag de overheid gaan in ongemerkte beïnvloeding? Deze vraag stond op 15 maart centraal tijdens een energiek debat in de prachtige collegezaal van het EUC.

STAD IN BALANS

Hoe het onderwijs een sleutelpositie speelt bij een stad in balans. Prof. dr. Semiha Denktas en dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens, beide verbonden aan Erasmus University College, schreven een essay over de rol van onderwijs en het nudgen van ouderbetrokkenheid.

WELKE 

AANVRAGEN

 

Meer weten?

Richard Thaler wint Nobelprijs voor Economie

Meer over de nudge-wetenschapper

GEDRAGSWETENSCHAP 

IN ROTTERDAM

In 2008 verscheen het inmiddels beroemde boek Nudge. Wetenschappers Thaler & Sunstein vertalen technieken en inzichten uit de klassieke marketing en de gedragseconomie naar de publieke sector. Hierbij werd de term nudge geïntroduceerd. Een nudge is een zacht duwtje in de goede richting. Met Rotterdamse duwtjes werken we aan een beter Rotterdam.

LEES DOOR ALS JE HART VOOR ROTTERDAM HEBT

BIG 'R

OLIFANT

De olifant, het grootste dier van Afrika, staat in de gedragswetenschap metafoor voor een nudge. Vaak neergezet als moederolifant die haar jong een zetje vooruit geeft. De olifant is trots onderdeel van het beeldmerk van BIG Rotterdam.

NUDGE

KAUWGOM

Door het project ‘De Nieuwe Binnenweg Kleurt’ moeten Rotterdammers er bewust van worden hoeveel kauwgom er op straat ligt. Het idee om platgetrapte kauwgom om te toveren tot kunst is naar het voorbeeld van de Britse kunstenaar Ben Wilson.

Lopende

projecten