Moment geduld...

wachttijden

kantoorliften

in De Rotterdam

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Overlast

Fietsen

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Frituurvet

verstopt

riolen

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Uitgaans-

geweld

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Gevaarlijke

belemmeringen

Kan big 'r

dit gedrag

veranderen?

Rotterdam is een geweldige stad om in te leven, te wonen en te werken. Als beleidsmakers en wetenschappers hebben we een groot hart voor onze stad.

Met en voor de burgers willen we met bewezen inzichten vanuit de gedragswetenschap het gedrag van Rotterdammers positief stimuleren voor een gezonder en levenskrachtig Rotterdam.

WAT DOET BIG ROTTERDAM

BIG Rotterdam staat voor Behavioural Insights Group Rotterdam, kortweg BIG'R. 

Het team bestaat uit gedragsonderzoekers, beleidsmakers en specialisten. Urgente aanmeldingen en dilemma's vanuit de gemeente Rotterdam pakken zij gezamenlijk aan. Deze worden wetenschappelijk onderzocht, kleinschalig in de praktijk getest en omgezet in effectiever gemeentebeleid.

World Bank vermeldt BIG’R

World Bank Group geeft in landenrapport een overzicht van 10 landen waarin diverse onderzoeksorganisaties bijdragen aan gedragsverandering. BIG'R wordt hierin vermeld.

 

Debat over Rotterdamse zetjes

 

Vraag: hoe ver mag de overheid gaan in ongemerkte beïnvloeding? Op 15 maart 2018 stond deze vraag centraal tijdens een energiek debat in de prachtige collegezaal van het EUC.

interview met pioniers

In magazine CDV van het Wetenschappelijk Bureau van CDA zijn Emile Goijvaerts en Semiha Denktas geïnterviewd over BIG’R. Uit gedragswetenschappelijk onderzoek weten we nu dat mensen minder rationeel zijn dan gedacht, het is de verantwoording van de overheid om hier in de vormgeving van haar beleid rekening mee te houden.

Richard Thaler wint Nobelprijs voor Economie

Meer lezen

GEDRAGSWETENSCHAP 

IN ROTTERDAM

In 2008 verscheen het inmiddels beroemde boek Nudge. Wetenschappers Thaler & Sunstein vertalen technieken en inzichten uit de klassieke marketing en de gedragseconomie naar de publieke sector. Hierbij werd de term nudge geïntroduceerd. Een nudge is een zacht duwtje in de goede richting. Met Rotterdamse duwtjes werken we aan een beter Rotterdam.

Ontmoet de wetenschap

Erasmus Universiteit Rotterdam vierde afgelopen jaar haar 21ste lustrum met als thema Science Meets City. In het Nhow Hotel lieten onderzoekers je zien hoe de stad hen op nieuwe ideeën brengt en vroegen ze het publiek om mee te denken. Want wetenschap maak je samen, is het uitgangspunt, met de stad als verbinding.

 

 

Behavioural Insight Group Rotterdam (BIG’R) werd getoond als een mooi voorbeeld hiervan. Wil jij meer weten over nudging en de inzet van gedragswetenschappen voor de stad? Lees de website dan door.

STAD IN BALANS

Hoe het onderwijs een sleutelpositie speelt bij een stad in balans. Prof. dr. Semiha Denktas en dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens, beide verbonden aan Erasmus University College, schreven een essay over de rol van onderwijs en het nudgen van ouderbetrokkenheid.

LEES DOOR ALS JE HART VOOR ROTTERDAM HEBT

BIG'R

OLIFANT

De olifant, het grootste dier van Afrika, staat in de gedragswetenschap metafoor voor een nudge. Vaak neergezet als moederolifant die haar jong een zetje vooruit geeft. De olifant is trots onderdeel van het beeldmerk van BIG Rotterdam.

NUDGE

KAUWGOM

Door het project ‘De Nieuwe Binnenweg Kleurt’ moeten Rotterdammers er bewust van worden hoeveel kauwgom er op straat ligt. Het idee om platgetrapte kauwgom om te toveren tot kunst is naar het voorbeeld van de Britse kunstenaar Ben Wilson.

Lopende

casussen